Al jaren erger ik me suf aan de Borstkankermaand, welke ooit in het leven werd geroepen voor “bewustwording” rondom borstkanker. Het werd al snel door de commercie ontdekt en langzaam maar zeker kleurde de maand oktober roze. Het glossy magazine kwam vol te staan met advertenties: en alles wat je kocht, daarmee steunde je het goede doel: borstkankeronderzoek.
Pink Ribbon claimt het geld te bestemmem voor Wetenschappelijk Onderzoek, voorlichting, psychosociale zorg en bewustwording. Maar dat zowel het KWF als A Sisters Hope zijn gestopt met fondswerving voor Pink Ribbon, dat wil toch wel wat zeggen.
De laatste 5 jaar is er 20 miljoen opgehaald, 16 miljoen door het bedrijfsleven, 4 miljoen door het het KWF en A Sisters Hope. Pink Ribbon is erg populair bij het bedrijfsleven. Deze bedrijven richten zich op vrouwen om zo op hun angst voor borstkanker in te spelen. Tenslotte: je koopt een product en ondersteunt daarmee het onderzoek en de bewustwording .
De woordvoerster van Pink Ribbon, mw de Klerk, vertelt dat een roze stofzuiger, een huishoudelijk artikel, de vrouw in beweging zet en juist dit kan bijdragen tot het voorkomen van borstkanker. Hoera!!! Stofzuigen is dus supergezond….doe het iedere dag en de kans op borstkanker wordt nihiel! ( maar dan wel met die roze graag…)
Ondertussen vertelt een jonge lotgenote, Desirée, over de shockerende acties zoals de Rotterdamse tietenrace en het Twentse borsten-memoryspel, waarvoor 20 Twentse zakenvrouwen hun borsten lieten fotografen. ( Natuurlijk hadden deze vrouwen géén borstkanker, want dat zou “niet smaakvol zijn “ om een geamputeerde borst te laten zien…..hoezo niet smaakvol…)
Inmiddels mag het KWF het roze lintje niet meer gebruiken omdat Pink Ribbon de rechten op dit lintje in 2008 heeft gedeponeerd. Estéé Lauder daarentegen mag het lintje wél voeren. Maar ja, die betaalt dan ook dat grote roze Gala….
Pink Ribbon claimt 15% voor Wetenschappelijk Onderzoek te besteden, de cijfers van Nieuwsuur laat zien dat dit slechts 1.8 % bedraagt. In 2008 is er aan WO € 288.000 geschonken, in 2009 en 2010 helemaal niets, geen euro, geen cent..
In 5 jaar tijd is er meer dan € 20.000.000 opgehaald waarvan er 8.000.000 op een spaarrekening staat. Máár, zo vertelt de Klerk, : de inschrijvingsronde voor het indienen van een project is ( toevallig juist ) vandaag afgelopen en dan wordt er geld verdeeld
Helaas, mw de Klerk: de jaarverslagen laten zien dat er sinds 2008 geen geld meer aan projecten is uitgekeerd.
Doelstelling Pink Ribbon:
Wetenschappelijk Onderzoek : 15 %
Psychosociale Zorg : 70 %
Voorlichting : 15 %
“Geoormerkte*” Donaties van A Sisters Hope en het KWF mogen alléén
voor Wetenschappelijk Onderzoek worden gebruikt.
2007
*Donatie A Sisters Hope : 448.000
Donaties Diversen : 2.157.041
Totaal : 2.605.041
*Besteding aan Wetenschappelijk Onderzoek: 436.000
2008
*Donatie A Sisters Hope : 640.000
Donaties Diversen : 2.673.896
Totaal : 3.313.896
*Besteding aan Wetenschappelijk Onderzoek: 393.143
2009
*Donatie A Sisters Hope : 1.000.000
* Donatie KWF : 858.500
Donaties Diversen : 3.875.214
Totaal : 5.733.714
*Besteding aan Wetenschappelijk Onderzoek: 1.205.000
2010
*Donatie KWF : 1.294.659
Donaties Diversen : 5.418.075
Totaal : 6.712.734
*Besteding aan Wetenschappelijk Onderzoek: 953.222
Alléén het geld wat werd ingebracht door A Sisters Hope en het KWF werd besteed aan Wetenschappelijk Onderzoek, van de andere giften, verkopen en donaties geen euro, geen cent
Zowel A Sisters Hope als het KWF hebben de samenwerking met Pink Ribbon verbroken.
Karin Spaink heeft alle cijfers overzichtelijk in een spreadsheet gezet
Goed stuk! Het is inderdaad veel te commercieel geworden, ik doneer liever aan het KWF waar ik al jaren donateur van ben. Een roze emmer is leuk maar dan moet je wel dat merk kopen!
Dank voor de info. Ben even gaan struinen en vond de jaarverslagen: http://www.pinkribbon.nl/index.php?id=316&t=3
Nu ben ik geen accountant dus ik lees dat soort materie niet zo heel makkelijk weg, maar zo op het eerste gezicht lijkt er toch wel iets naar onderzoek te zijn gegaan de afgelopen jaren. Maar op het totaal is het inderdaad wel erg marginaal. En er staat nog wel erg veel ‘reserve’ (waarom wordt dat geld niet meteen besteed eigenlijk?).
Nu doe ik sowieso zelden mee aan dit soort dingen, maar bij PR kijk ik nu helemaal wel uit.
Overigens.. de vercommercialisering van goede doelen levert al die bedrijven vooral erg veel belastingvoordeel en een goede reputatie op. Wordt ook misselijk van een zeker maandverbandmerk dat meisjes in Afrika steunt bijvoorbeeld. Het lijkt allemaal zo sympathiek maar er zitten keiharde ‘rekenmachines’ achter..
Er zijn nog meer mensen niet te spreken over Pink Ribbon:
Pink Ribbon verdient geen lintje
Fijn El met de cijfers erbij , Zijn de cijfers bekend waar ze het wel aan hebben uitgegeven , of staat gewoon alles nog op de bank ? Ik ga eens even in het jaarverslag/jaarrekening neuzen. Maar mij gaat het ook om het roze geweld . Fijne respectvol naar bk patienten
Het staat allemaal duidelijk in de jaarrekeningen, ik heb alleen datgene waar ze zo meer schermen ( geld voor onderzoek) eruit gelicht. Er wordt veel meer geld uitgegeven aan de nazorg, dit is natuurlijk ook belangrijk, maar méér geld voor “hoet het te voorkomen” lijkt me logischer. Dan heb je ook minder geld voor de nazorg nodig.
Het is niet zo, dat er geld onnodig wordt verspild – al trok ik bij sommige posten mijn wenkbrauwen omhoog- , het gaat om de verdeling.
Verder heb ik me echt afgevraagd waarom het KWF ze zoveel geld heeft gegeven, dat kunnen ze zelf toch beter gebruiken??
Straks nog even stofzuigen, schijnt erg gezond te zijn hahaha
Het KWF heeft op de eigen website gemeld dat er juist sprake is van een nauwe samenwerking. In 2009 en 2010 hebben het KWF en Pink Ribbon zelfs gezamenlijk fondsen geworven. Dit bracht minder op dan verwacht, daarom is in 2011 besloten om weer apart fondsen te werven. De samenwerking en afstemming van de activiteiten tussen ons is echter gebleven.
Pingback: Borstkankermaand | Elly van Veen