Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Het Holland Flower Festival, in de regio beter bekend als “de Floor”, was vroeger de grootste overdekte bloemententoonstelling ter wereld. In 1977 kreeg Broekerhaven zelfs zijn eigen station “Florahalte”. De Floor gaf veel reuring en drukte in het dorp, 12 dagen lang was het druk, in de topjaren kwamen er meer dan 138.000 bezoekers naar West-Friesland. In 1999 was er het verschrikkelijke legionella-drama, welke 32 levens eiste en ruim 200 mensen invalide maakte. Het kwam niet meer goed met de Flora: de naam werd veranderd, de locatie gewijzigd maar de bezoekersaantallen bleven sterk terug lopen.

Als kind vond ik vooral het Vee fantastisch, de vele koeien, de enorme stier, de melkers, de kinderboerderij, de zeug met alle biggen, de schapen, de geiten:  ik genoot ervan, maar helaas, sinds een Mond- en Klauwzeer uitbraak kon dit niet meer. Drie konijnen en 4 roofvogels: meer is er niet dit jaar, en wat een verschil met vroeger is dit….Er was de Streker avond, het Florabal: het was feest in het dorp, bijna 2 weken lang.

Jarenlang zijn mijn lief en ik dicht betrokken geweest bij de Flora, wij legden de tuin aan, zorgden voor de uitvoering van de ideeën van de arrangeurs en waren er al in de zomer druk mee bezig. Want om zo’n tuin goed aan te kleden, daar komt heel wat bij kijken. Heel wat struiken en heesters werden speciaal in de bloei getrokken door gespecialiseerde bedrijven, graszoden al in de herfst gestoken en decoratie uitgezocht. Gezonde stress, spanning, overuren en slapeloze nachten gingen aan de opening vooraf. Na de biefstukkenrace, die altijd om klokslag 24.00 begon, werden de puntjes op de I gezet, om daarna te zorgen dat de tuin er 12 dagen picobello bij lag. Iedere dag gingen we kijken of de bloemen er nog mooi bij stonden. Nadat wij het bedrijf sloten in 1993 gingen wij er ieder jaar kijken, want het blijft prachtig, de kleuren, de bloemen en vooral de geuren…je ruikt het direct: Lente.

En nu is de Floor dus weer waar ie hoort: in de CNB-veilinghal te Bovenkarspel. Ik heb vandaag genoten van het thema India en ik ga zondag nog een keer, want het is veel te mooi om maar 1 x te zien…

Deze slideshow vereist JavaScript.