Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Zaterdag hadden wij ( leden van fotoclub Shoot) een workshop bij Joke thuis. Het was heel gezellig en een feestje om te doen. Je laat fruit of groente in een bak water vallen en de kunst is dan, om op tijd af te drukken. We hadden een witte en zwarte achtergrond, wat een  groot verschil in het eindresultaat geeft.

Bij de zwarte achtergrond staan de flitsers op de bak water gericht, bij de witte achtergrond richt je de flitsers op het doek. De externe flitsers worden aangestuurd door een trigger-setje. Het is even experimenteren met de instellingen van je fototoestel: ik had mijn toestel op de M-stand, 1/250 sec en F 11. dit gaf bij mij het beste resultaat. Je moet zoeken naar de juiste belichting en op welke flitssterkte je de flitsers instelt. Ook moet je natuurlijk goed scherpstellen op het object wat je wilt laten vallen.

Te vroeg

Heel wat foto’s mislukken, een pepertje valt veel trager als een trosje druiven, dus het is echt een spelletje om op tijd af te drukken. Ik heb van de ongeveer 100 foto’s er 85 “weggegooid”. ( leve het digitale tijdperk).

Als je daarna je foto’s op de computer opent, zie je niet direct het resultaat wat je waarschijnlijk voor ogen had. In de RAW-versie zie je een kleurloze afbeelding met alleen maar onregelmatigheden. (Het heet ook niet voor niets RAW) Nu komt Photoshop eraan te pas: met het tool Doordrukken kan je de achtergrond prachtig zwart maken. Daarna kan je alle oneffenheidjes gaan verwijderen, best nog wel een klus…maar een superleuke foto is je beloning! Hieronder zie je het eindresultaat van de foto hierboven. Ik heb ook de luchtbelletjes in het water weggehaald, die vond ik storend.