Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Antony Gormley is een bijzondere kunstenaar, ik hou van zijn werk. In Nederland staat het beeld Exposure bij Lelystad. (Klik hier voor een leuk filmpje over de bouw)

De projecten zijn grootschalig, staan op prachtige locaties en zijn indrukwekkend om te zien. Het project Another Place ( 1997) stamt uit 1997 en bevindt zich op het strand van Crosby, Liverpool.

100 IJzeren mannen kijken over het strand uit naar de zee, verspreid over 3 kilometer zand. Ze trotseren eb en vloed, worden bedekt door alg en schelpen terwijl ze kijken naar de schepen die voorbij gaan. Ze staren naar de immense golven en bij vloed verdwijnen ze in zee: het is fantastisch om te zien… De beelden zijn 1.89 hoog en wegen 650 kilo per stuk.

Gormley houdt van interactie met zijn beelden en dat is precies wat op het strand gebeurt: mensen maken een hoedje van zand, knopen een stropdas om de nek, trekken handschoenen aan, schilderen een zwembroek: zo verandert de horizon en zijn kunst.

We zagen bij het strand een Cab, helemaal ingepakt door haakwerk. Ik vroeg de beste man wie dit had gedaan en waarom, waarop het droge antwoord kwam : My wife just loves doing this. Hij vertelde ook dat ze kleding voor de Iron man had gemaakt, dus ben ik de volgende avond terug gegaan en vanuit de verte zag ik hem al staan: in een roze/ lila gehaakt maatpak op het strand. Gormley zal het geweldig vinden!! ( and I loved it to)

Ooit hoop ik de immense Angel of the North te mogen zien….

(Klik op een foto om de slideshow te starten)

(Click photo to start Slideshow)