Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Er is veel moois te zien op de Veluwe. Afgelopen week ben ik naar Radio Kootwijk en Landgoed Staverden gereden. Radio Kootwijk is een prachtige gebouw en zeker de moeite waard om te bekijken.

Bij Landgoed Staverden kom ik vaker, het is een prachtige omgeving waar je heerlijk kunt wandelen. Alleen wilden de beroemde witte pauwen niet echt meewerken…maar nu hadden ze het beste met me voor en haalden alles uit de kast. Fantastisch om te zien.

De witte pauwen van Staverden zijn landelijk bekend.De pauwen bezitten een prachtig zuiverwit verenkleed. witte pauwen hebben donkere ogen en zijn daarom geen albino’s. De prachtige staart wordt vooral tijdens de bals uitgespreid om mee te pronken.

Al in 1400 werden er witte pauwen op Staverden gehouden. Staverden staat hierdoor ook bekend als de pauwenburght. Het landgoed was toen hof van de Gelderse Hertogen.Het werd in leen gegeven aan diverse adellijke families met de verplichting om witte pauwenveren te leveren als versiering van de helm van de hertog.

De witte pauw komt oorspronkelijk uit Voor-Indië en Sri-Lanka en is een mutatie van de blauwe pauw.Raszuivere witte pauwen zijn behoorlijk zeldzaam. De huidige populatie bedraagt 30 pauwen. Ze zijn niet gekortwiekt en slapen in de bomen. Op de grond zijn ze té kwetsbaar voor vossen. Het lukt de vossen om met prooi en al over de afrastering te klimmen. Hoewel ze het zelden doen, kunnen de pauwen over de afrastering vliegen, het zijn meestal de jonge hanen die op verkenning uit gaan. Soms komt een blauwe pauw uit de omgeving op bezoek.

(Klik op een foto om de slideshow te starten)

(Click photo to start Slideshow)