Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

Dit klassieke Italiaanse gerecht is een topper. Mocht je niet van aubergines houden: vanaf nu smúl je ervan. Het is een vegetarisch bijgerecht. Maar met wat verse ciabatta kan het prima als hoofdschotel dienen. Het geheim van dit gerecht is de plakken aubergines éérst te grillen in een grillpan voordat je ze verwerkt. Dan worden ze heerlijk romig.

Wat heb je nodig?

3 grote, stevige aubergines, olijfolie,
1 fijngehakte ui
wat teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
1 theelepel gedroogde oregano
handvol verse basilicum
2 blikken tomatenblokjes á 400 gram of 1 kilo verse tomaten
150 gram buffelmozarella
scheutje wijnazijn, peper en zout (versgemalen).
4 flinke handen geraspte parmezaanse kaas

Snij de aubergines in plakken van 1cm dik. Rooster ze in de grillpan tot ze licht geblakerd zijn

Fruit in de olijfolie de uitjes, oregano en knoflook zo’n 10 minuten. Niet te heet, de knoflook moet lichtbruin kleuren, maar niet verbranden. Doe de tomaten erbij. Als je verse tomaten gebruikt, ontvel ze dan eerst door ze een minuutje in kokend water te dompelen. Laat het 15-30 minuten pruttelen. Maak de saus op smaak met zout, peper, scheutje wijn- of balsamico-azijn en de basilicum.

Begin in een overschaal met een laagjes saus, dan aubergineplakken, weer een laagjes saus  en stapel zo door. Leg -vóór het laatste laagjes saus- de mozarella (in dunne plakjes gesneden) op de aubergines. Eindig met een laagjes saus, strooi hier de parmezaan over.

In de oven, 190 graden, 30 minuten….en dan maar smikkelen….Buon Appetito!!

variatietip: vervang de aubergines door courgettes of venkel