Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Exif staat voor Exchangeable Image File Format. ( Verwisselbaar Beeld Bestand Formaat)
Digitale camera’s kunnen informatie over camera-instellingen in de foto opslaan en deze informatie wordt als een soort “label” aan de foto toegevoegd. Deze gegevens hebben verschillende toepassingen. De cameragebruiker kan de gegevens gebruiken om informatie over de foto weer te geven wanneer hij/zij deze op een beeldscherm bekijkt. Je kunt ook de informatie bekijken bij foto’s die door andere fotografen zijn gemaakt.
De gegevens kunnen heel handig zijn: je kunt de instellingen zien van de camera waarmee de foto is genomen. Denk hierbij o.a. aan sluitertijd, belichtingswaarde, ISO, flitserinstellingen, datum, tijdstip en type camera. En tegenwoordig is GPS ook nog een optie.

Vaak bevat de Exif ook het serienummer van je camera. Als deze nu wordt gestolen, kan je via Stolen Camera Finder proberen je camera terug te vinden. De kans is klein, maar wie weet….
Exif-gegevens zie je niet direct, maar het is niet al te moeilijk om deze te bekijken. Je kunt de Exif bekijken in een foto-bewerkingsprogramma, maar het kan ook met Windows Verkenner en bv Lightroom ( zie onderstaande afbeelding)

13-2-2013 15-57-37

De Exif van de foto’s die op de computer staan, zijn gemakkelijk in te zien. Je klikt met de rechtermuisknop op de foto, en vervolgens selecteer je “eigenschappen” en “details”. Je ziet nu alle informatie van je foto terug.

13-2-2013 15-27-06

De Exif gegevens die je zo bekijkt, bevat alleen de basis-gegevens. Met bv het gratis programma XnView kan je meer gegevens zien.

Maar wil je nu wel dat iedereen kan zien waar, wanneer en wanneer je de foto hebt gemaakt? Denk eens na over je privacy…

In Photoshop en Photoshop Elements vind je de optie ‘Opslaan voor web’. Als je deze optie gebruikt voor het opslaan van je foto wordt EXIF-data automatisch verwijderd. Een andere mogelijkheid is om een speciaal programma te gebruiken waarmee je de EXIF-data stript, zoals het al genoemde XnView, Easy Exif Delete of Exif Tag Remover. Bij het uploaden naar bv een fotosite zoals Flickr is het ook mogelijk om in te stellen dat je Exif-data niet meestuurt.

Je kunt de Exif ook zelf veranderen/ aanpassen:

Exif data wijzigen – zoals de datum aanpassen – kan ook met Windows Explorer. Er kunnen ook gegevens worden toegevoegd, zoals auteur, beschrijving en copyright.

1.Ga naar Start – Documenten en zoek de foto op.

2.Klik op het bestand met de rechtermuisknop en kies Eigenschappen.

3.Ga naar het tabblad Details.

4.Ga met de muis naar de gegevens die je wil wijzigen of toevoegen.

5.Bij de data die aangepast kunnen worden opent een tekstveld.

6.Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

13-2-2013 15-42-05

Exif data verwijderen in Windows

Window Explorer kan Exif data uit een reeks foto’s verwijderen.

1.Ga naar Start – Documenten en ga naar de map met de foto’s.

2.Selecteer de foto’s waarvan je de Exif data wil verwijderen.

3.Klik met de rechtermuisknop op de bestanden en kies Eigenschappen.

4.Ga naar het tabblad Details.

5.Er opent een venster met opties. Je kan er voor kiezen om een kopie te maken zonder Exif data, of de Exif data te verwijderen uit de originelen. Daarbij kun je aangegeven welke gegevens precies verwijderd worden.

 6.Om te originelen geheel te strippen klik je op De volgende eigenschappen uit de bestanden verwijderen en Alles selecteren. OK.

 7.Na het verwijderen zijn alleen de eigenschappen van het fotobestand en enkele camera-instellingen nog zichtbaar.

13-2-2013 15-44-06

13-2-2013 15-45-18

Is het nu echt zo eng als het allemaal lijkt?? Wat maken die paar gegevens nu uit….tja, niks toch??? … maar toch… Al deze informatie is erg privacygevoelig en kan tot ongewenste situaties leiden..

Een extreem voorbeeld deed zich voor in 2003. De Amerikaanse tv-presentatrice Catherine Schwartz plaatste een foto op haar blog met een uitsnede van haar ogen. Een lezer onderzocht de EXIF-informatie van de foto en vond een miniatuurafbeelding (thumbnail) waarop de volledige foto te zien was. Die thumbnail zit standaard in foto’s en zorgt dat de foto snel kan worden weergegeven zonder de gehele foto te hoeven laden – bijvoorbeeld in Windows Verkenner.

Sappig detail: de presentatrice stond naakt op het oorspronkelijk beeld. Het fotobewerkingsprogramma dat ze gebruikt had, had de bewerking wel opgeslagen, maar niet doorgevoerd in de miniatuurafbeelding.

Gps

Nog gevoeliger informatie in foto’s zijn gps-gegevens. Steeds meer camera’s zijn uitgerust met een gps-chip, en smartphones hebben sowieso een dergelijke chip aan boord. Ze slaan dus altijd de locatie op wanneer je een foto maakt. De gedachte achter gps-data is dat je achteraf kan zien waar de foto gemaakt is. Dit is vooral leuk op vakantie, thuis is het minder nuttig.

Stel dat je een foto maakt van een product dat je op eBay wil verkopen, en je doet dit met een smartphone of een camera met gps aan boord. Zodra je deze online plaatst, valt je adres dus te achterhalen. Dat is niet alleen handig voor potentiële kopers, maar ook voor potentiële dieven.

Het is belangrijk om te beseffen dat je deze info mee de wereld in stuurt, wanneer je een foto online plaatst.

(Op de meeste smartphones en camera’s is de gps-chip trouwens uit te zetten.)

Tot slot

Gebruik je gezond verstand! EXIF-informatie en gps-gegevens kunnen zeer nuttige info bevatten over je foto’s. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat ze er zijn en welke informatie ze prijsgeven.

Zelfs wanneer je een foto volledig stript van EXIF-informatie, kan het beeld (of de bestandsnaam) privacygevoelige informatie bevatten. Het is nu al mogelijk om in software met gezichtsherkenning en met Google via ‘soortgelijke afbeeldingen’ op beelden te zoeken, dus het zal niet lang meer duren voordat we op basis van één foto er achter kunnen komen wie iemand is. En als al die informatie gewoon online te vinden is, ligt je privéleven bij wijze van spreken al op straat.