Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lensbaby

Een aantal maanden terug heb ik een Lensbaby aangeschaft. Dit is een systeem van creatieve lenzen, optics en accescoires waarmee je “anders” kunt fotograferen. Je kunt nl. de lens buigen ( tilt-shift), waardoor je het scherptepunt ( de zg Sweetspot) naar een specifieke plek verplaatst. De rest van de foto blijft onscherp. Door te kiezen voor verschillende optics kan je van brandpuntafstand wisselen, kwaliteit van scherpte ( glas of plastic) bepalen of bijzondere effecten toepassen ( bv. pinhole)

De lensbaby is verkrijgbaar voor ieder type cameravatting. Eerst kies je de juiste lens, daarna een optic en vervolgens eventueel accessoires

Je moet wél je camera kennen, je moet alle instellingen handmatig aan kunnen passen. Enig verstand van fotograferen is handig, anders zal de lensbaby een grote teleurstelling zijn. Zorg er ook voor dat de dioptrie-cogcorrectie goed is ingesteld. De autofocus werkt niet met een lensbaby.

Je kunt kiezen uit 5 verschillende lenzen, ieder met specifieke kenmerken. Ik heb gekozen voor de “the award winning” Composer. Je buigt de lens in een gewenste hoek en daarna stel je handmatig scherp.

lensbaby-composer-canon

Bij de lens kan je allerlei zg. Optics aanschaffen, waarmee je verschillende effecten kunt creëren. Ik heb de Double glass, Single glass, Pinhole/ zoneplate en Fisheye optic in mijn bezit.

Lensbaby-Optic-Swap-System

Met de bijgeleverde diafragma-ringen stel je het diafragma vast. Ik fotografeer het liefst op de M-stand. Ik kan dan zelf de juiste sluitertijd instellen.

lensbaby-magnetic-aperture-set

Het is niet eenvoudig om met een lensbaby te fotograferen. Het is vooral een kwestie van veel oefenen.

Ik heb moeite met de Sweetspot op de juiste plek te krijgen. Vanochtend ben ik op de fiets gestapt en heb een rondje Enkhuizen gedaan. Omdat ik geen zin had om onderweg met diafragma-ringen te prutsen en optics te wisselen, moest ik thuis al kiezen. Ik koos voor de Double Glass optic met diafragma 5.6

Double Glass

De Double Glass optic heeft een brandpuntafstand van 50 mm en heeft een scherpe sweet spot met fijne details.

Ik heb de tijd genomen, heb rustig de foto’s genomen, goed bekeken en eventueel opnieuw gemaakt. Dit zijn voor mij leerzame uurtjes: gewoon oefenen, kijken, kritisch durven zijn, doen en proberen.

IMG_1191

De sweetspot is hier goed, het Vuurtje is scherp.

IMG_1197

De foto van het Spui is ook goed gelukt

IMG_1204

Precies goed: de voorste wandelaar is scherp op de foto

IMG_1209

Mislukt: de sweetspot zit precies links naast het beeld. Nu is de muur scherp en het beeld wazig

IMG_1211

Deze foto is zoals hij bedoeld is: ik had op de muur scherp gesteld

IMG_1224

Ook deze foto is gelukt, maar ik had misschien beter op de klok kunnen scherpstellen

IMG_1226

De jongen wilde iets uit de gracht opvissen, het scherpstelpunt zit net rechts van hem

IMG_1227

Op deze foto kan ik niet echt een scherpstelpunt vinden, maar de vesting met fluitekruid vind ik wel een mooi plaatje

IMG_1219

De Zuiderkerk, met een laag scherpstelpunt

IMG_1218

Dezelfde kerk, ander scherpstelpunt

Nu nog als voorbeeld 2 foto’s welke ik eerder maakte met het Single Glass optic. Deze lens wordt beschreven als “een primitieve optic die je zou vinden in een antieke camera.  Het geeft een subtiel dromerig effect. Deze lens wordt vooral gebruikt voor: fine art, portret en zwart/wit

IMG_1629-bewerkt-2

IMG_1628-bewerkt