Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Een neef vertelde ons over Speke Hall. Het ligt naast John Lennor Airport in Liverpool. Het was een gouden tip, wat hebben we er genoten. Helaas is het niet toegestaan te fotograferen in Speke Hall, maar het is zó de moeite waard om er rond te lopen.

Het prachtige Speke Hall is iets minder dan 500 jaar geleden ( rond 1530) gebouwd door de vrome, katholieke familie Norris. Het is een vakwerkhuis/ herenhuis in Tudorstijl aan de oever van de rivier de Mersey. Met dit huis wilden ze bezoek imponeren en dat is ze goed gelukt.

Vrijwilligers, verkleed in kostuums uit vroeger tijden, vertellen over het prachtige huis of nodigen je uit voor een potje snooker. Het is ook een spannend huis, in het Protestantse Engeland werden hier geheime kerkdiensten gehouden, met gevaar voor eigen leven.

Na een periode van verval ( het werd zelfs gebruikt als koeienstal) werd het huis in de 19e eeuw gerestaureerd en tot leven gebracht in Victoriaanse stijl. Hierdoor proef je de sfeer van verschillende generaties en stijlen. Omdat het Katholieke geloof in die tijd was verboden, is er ook een schuilplaats voor priesters.

Het is ook een spookhuis. De geest van Lady Mary waart hier nog rond…….

“Lady Mary kocht het huis in 1730. Ze was een belangrijke, felbegeerde erfgename. Ze huwde Lord Sidney Beauclerk, ook wel bekend als “Worthless Sidney”. Hij leefde ver boven zijn stand en vergokte het hele familie-fortuin

Lady Mary, vol van verdriet en woede, pakte de baby uit de wieg en gooide het in de gracht, welke om het huis liep. Daarna pleegde ze zelfmoord in de grote hal”

Het huis is omringd door een prachtige tuin waar je fantastisch kunt wandelen. En als je er dan tóch bent….neem dan de overheerlijke apple pie met custard…..smullen……

apple-pie-custard

Het is onderdeel van the National Trust

Meer foto’s staan op Flickr

IMG_4132

IMG_4127

IMG_4177

IMG_4184

IMG_4153

IMG_4139-bewerkt