Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Op een warme dag als vandaag gaan de West-Friezen het water op. Iedereen kent wel iemand met een bootje of bezit er zelf één. De koelbox wordt van zolder gehaald, gevuld met biertjes, wijn, watertjes, zonnebrand en lekkere hapjes. Stoeltjes aan boord, handdoeken, zonnebrillen en kussens mee. Muziekje erbij en varen maar…

Het is genieten, varen is geweldig leuk en je komt in mooie stukken natuur waar je anders niet kunt komen, zoals de Lutjebroeker Weel. Kijken naar alle bootjes is ook heerlijk, je hoort het karakteristieke geluid van de polderschuit vóór je hem ziet ( ik denk dan nog altijd aan mijn ome Piet), je hoort de fluisterboot (niet) , je ziet grote boten, kleine boten, sloepen, kano’s, eigenlijk alles wat niet kan zinken komt voorbij. je hoort muziek, gelach en ziet mensen die blij zijn, die genieten van een dag zoals deze.

Je ziet aan boord boxen met baby’s, koelboxen met bier, koelkasten, rollators, tuinstoelen en radio’s. Helemaal leuk is het, als je als kind erachter hangt in een rubberbootje of op een surfplank… Op een grasveldje zitten de mensen te picknicken, zwemmen in de polder of liggen heerlijk te zonnen.

Op het water kan file ontstaan, en een vast “knoopvaarpunt” is Café de Paus in Lutjebroek. Hier is het passen en meten en elkaar de ruimte geven om te kunnen passeren. Het gaat altijd goed, mensen hebben pret en de tijd…

En dan is er de waterpolitie, die er tussen vaart en de “hard”vaarders er tussenuit haalt. Want niemand wil een herhaling van het verschrikkelijke ongeluk van 6 juni j.l.

Alle foto’s staan op Flickr

IMG_2838

IMG_2841

IMG_2872

IMG_2890IMG_2925