Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hyperfocale Afstand

Je zult de term vast wel eens gehoord hebben, vooral als je je richt op landschapsfotografie. Maar wat is het nu precies en hoe pas je het toe?

“De hyperfocale afstand is een scherpstelafstand bij een gegeven brandpuntafstand en diafragma waarbij de grootst mogelijke scherpte-diepte wordt bereikt, van camera tot oneindig”

In gewoon Hollands: Indien de lens op deze afstand wordt gefocust, zullen alle onderwerpen vanaf de helft van deze afstand tot oneindig scherp worden weergegeven.

Waarom gebruik je het?

Voor een goede landschapsfoto is een goede scherpte-diepte belangrijk. Zowel voor- als achtergrond wordt scherp weergegeven, waardoor details beter zichtbaar zijn.

De Hyperfocale afstand is van verschillende factoren afhankelijk

  • Brandpuntafstand
  • Diafragma
  • Sensor ( APS of Full Frame)

Wat heb je hiervoor nodig:

  • Tabel of DOF-calculator
  • Inschattingsvermogen van afstanden

Je kunt een tabel in de fototas stoppen, maar je kunt ook een App downloaden voor de smartphone.

Ik heb op Dofmaster.com voor mijn toestel, een Canon 7D een tabel gemaakt, ik vond dat er nogal wat afwijkingen in de “kant-en-klaar” tabellen zaten. Mijn toestel heeft een APS-C sensor. De tabel kan je hier downloaden: DOF tabel

DOF tabel

Een voorbeeld:

Je wilt een landschapsfoto met de groothoek maken. Je hebt een APS-C sensor. Het diafragma staat op f8 en de lens staat ingezoomd op 14 mm.

De Hyperfocale afstand ( DOF) is dan 1.3 meter. Je stelt dus scherp op een voorwerp welke 1.3 meter van je is verwijderd. (Handig is het, om de lens van AF af te halen en op MF te zetten.)

Nu is de foto scherp van 0.65 meter ( de helft van 1.3 meter) tot oneindig.

Als je een voorgrond-onderwerp hebt, dan moet deze zich wél binnen de 0.65 meter bevinden, Als dit niet het geval is, pas dan je positie aan.