Tags
advent, advent-sjaal, adventssjaal, averecht, breien, breinaalden, breirol, december, downloaden, Duits, Engels, naalden, patroon, recht, shawl, sjaal, uithalen
Vorig jaar las ik op dit Blog er voor het eerst over. In plaats van de sjaal heb ik toen gekozen voor de “snelle” variant: de breirol.
De advent-sjaal wordt in december gebreid. Iedere dag van de Advent kan je een stukje van het patroon downloaden. Als je het tempo kan volhouden, heb je met de Kerst een prachtige sjaal die uit 24 verschillende patronen bestaat.
En het leukste is: je weet niet wat voor patroon je breidt, het is een complete verrassing!
Dit jaar brei ik mee, de bolletjes lagen al klaar. Van de breirol had ik geleerd, dat een mooie glanskatoen het patroon prachtig laat uitkomen.
Vol goede moed begon ik met het eerste patroon. Helaas viel het resultaat erg tegen, de steken waren veel te los ondanks het proeflapje wat ik had gebreid.
Er zat niets anders op dan al het werk weer uit te halen en overnieuw te beginnen “diepe zucht”.
Ik ga een 2 dingen anders doen: als tussenrand brei ik 4 naalden recht en daarna 2 naalden averecht. Dat is heel simpel en daarom juist zo mooi. En ik brei de zijkant 2 steken breder, dat vind ik ook mooier staan.
Ik heb het gered: het eerste patroon is klaar!!
Wil je ook meebreien? Je kunt hier iedere dag het patroon in het Engels en in het Duits downloaden
Lees hier het vervolg
Altijd leuk breien, ajourpatronen. Maar ik ben nu zelf met de super simpele tricot steek aan het werk. Ik ben een vest aan het spinnen en breien van een kilo zwarte schapenwol van Meervilt.nl
Brein, handwerken is ook ontspanning. Maar ik merk dat ik nu wel wat druk voel. Het is een hele kunst om iedere dag een patroon af te hebben. Jouw project is ook heel bijzonder zeg…zelf spinnen, heerlijk en dan nog breien. Een kilo lijkt me wel veel, maar er zal wel verlies zijn denk ik, in de wol.
Van die kilo ga ik overhouden …… maar bij Meervilt moet je kiezen tussen 250 of 1000 gram en per kilo is de prijs veel beter. Zelf een zwart schapen vacht uitkiezen is natuurlijk nog veel slimmer (=goedkoper) maar dat was er weer niet van gekomen. En de wol van Meervilt is gewassen en gekaard.
Pingback: Advent-sjaal deel 2 | Elly van Veen
Of het me lukt, ik weet het niet, maar ik ga de Advents – Sjaal zeker proberen te breien. Maar ik begin dan wel ergens in de zomer 🙂
Hij is beeldschoon !
Bedankt voor het delen !
Marianne.
Ik ben gestopt met de sjaal, ik had Catania katoen gebruikt en de sjaal werd veel te zwaar. Ik ga dit jaar in de herkansing met een fijne wol, daar heb ik mooie voorbeelden van gezien. Heel veel succes!
Hallo Elly. Dank je voor je antwoord ! Wat zonde van al je werk. Fijne wol zal zeer zeker ook mooi zijn, en warm ! Ik ga jouw idee volgen: wol. Wat voor wol heb ik daar voor nodig, en hoeveel? Ga vandaag even een proeflapje breien. Fijne zondag !
Hoeveel je nodig hebt, echt geen idee….als ik bv 20 cm heb gebreid , weeg ik het en reken het dan uit. Ik neem geen mohair-achtige wol, want het moet wel gemakkelijk zijn uit te halen, want foutjes, die maak ik genoeg. De grijze katoen wordt nu een prachtig sprei, ik vind het niet echt jammer…zo blijf ik van de straat
Dank je Elly ! Dat is een goed idee, wegen ! Nee, Mohair is geen goed idee. Ik dacht aan schuurwol, Of Alpaca. Heb prachtige Alpaca liggen. Maar weet niet of dat te zwaar wordt. De grijze omslagdoek, brei ik wel in 100% schuurwol. Maar die is natuurlijk geen 2 meter 🙂 Ja, inderdaad, moet makkelijk uit te halen zijn. Bij jaquard breien, maar ook met andere ingewikkelde patronen, schrijf ik elke pen die ik gebreid heb,op. Om het fouten maken tot een minimum te beperken. Het sprei wordt beslist mooi, maar oh,oh, wat jammer dat de Advents sjaal niet werd wat je ervan verwachtte. Hopelijk dit jaar nieuwe kansen !
Fijne avond !
Schuurwol, nog nooit van gehoord, ik ga dat eens opzoeken. Altijd leuk om weer wat te weten, Veel plezier
Altijd fijn om mooie patronen te maken