Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tijdens onze vakantie in Ierland dronken we koffie in het prachtige O’Dea Castle. Het was een moeilijke keuze om iets lekkers er bij uit te zoeken. Waar wij in Nederland worden “verwend” met ontdooide appeltaart en cake van de Lidl, wordt hier alles zelf gebakken. We hebben heel wat afgesmikkeld in Ierland.

Ons oog viel op een plak donkere cake, en toen de enthousiaste dame ook nog vertelde het een traditioneel recept was, wisten wij het direct:Wij gingen voor de Barmbrack.

Het is een typisch herfstbroodcake, vooral gegeten tijden Halloween, wanneer de geesten van de doden terug keren naar het land der levenden.

In Ierland worden er tijdens Halloween symbolen meegebakken, tref je een ring, dan trouw je binnen een jaar,  een stokje wijst op reizen, een vingerhoed op een oude vrijster, krijg je een knoop, blijf je eeuwig vrijgezel en bij een munt word je rijk…

Barmbrack is een broodcake, die heel veel varianten kent. De recepten, die ik tijdens mijn zoektocht op het www tegenkwam, waren legio en heel divers.

Het was voor mij zoeken naar dié smaak, van “onze” Barmbrack. Brood 1 was te luchtig, het meel was te licht, het was meer een cake geworden, terwijl het toch echt een donker rozijnenbrood moet worden. Brood 2 was te “soppig”. Brood 3 leek wel beton.

Ik ben dus gaan lezen en het werd steeds lastiger: wel ei, geen ei, wel melk, geen melk, wel kruiden, geen kruiden, het werd steeds ingewikkelder. De hoeveelheden verschilden ook enorm…ik moest gewoon zelf aan de slag en goed kijken, proeven en ruiken. Zo verving ik de melk door thee, werd boter olijfolie en werd suiker bruine rietsuiker.

Ik heb van alles uitgeprobeerd en ben tot dit resultaat gekomen..een heerlijk smakelijk, geurend brood, fantastisch met wat Jam, zoute boter of gewoon puur natuur.

_MG_0599

Trots laat ik mijn Barmbrack zien…helemaal goed….. De vulling bestaat uit Chileense rozijnen (A.H.) welke prachtig groot en en kleurig zijn en gedroogde cranberries.

Het recept:

 • 450 gram volkoren broodmeel met gist
 • snufje zout
 • 250 ml lauwe thee
 • 50 ml Whiskey
 • 50 ml olijfolie
 • 50 gram bruine rietsuiker
 • 1 losgeklopt ei
 • 2 theelepels 5 spices

Voor de vulling:

 • 200 gram Chileense rozijnen
 • 100 gram “gewone” rozijnen
 • 50 gram gedroogde cranberries

De rozijnen en cranberries gaan in een schaal en hierbij doe je de 50 ml whiskey. Daarna giet je er warme thee bij tot het gedroogde fruit net onder staat. Dit laat je een paar uur wellen. Daarna giet je het gewelde fruit af maar het vocht vang je op, hiervan gaat 250 ml door het deeg.

Meel met gist, zout, olie, kruiden, ei, suiker en thee ( waar ook nog wat whiskey inzit natuurlijk) doe ik in de broodbakmachine. Ik kies het programma Volkoren. Na een half uur doe ik het uitgelekte, gewelde fruit erbij. Daarna begint het lange wachten……3 uren lang..het huis gaat lekkerder en lekkerder ruiken naar vers, gekruid brood, de magen beginnen te knorren…

Ik heb gelezen dat sommigen het brood 2 dagen inpakken in een vochtige theedoek, welke wordt omwikkeld met plastic folie. Wij wachten daar natuurlijk niet op..ben je helemaal gek, warm is het een super tractatie….

Bainigí sult as bhur mbéile