Tags

, , , , , , , , , ,

Sinds een half jaar ben ik lid van Fotoclub Zoemmm in Hoorn. Ik was al langere tijd aan het rondkijken naar een fotoclub waar ik me prettig zou voelen. Nu ik steeds meer fotografeer, ontdekte ik bij mezelf dat ik steeds kritischer naar foto’s ging kijken, soms niets goed vond wat ik had gemaakt. Het leek me een goed idee om me bij andere “gelijk gestemden” aan te sluiten om zo informatie uit te wisselen en om te leren.

Eerder was ik een jaar lid van een andere fotoclub, maar ik leerde daar niets. Als er op de clubavond wordt gewordfeud, ge-whatsapped en weet ik wat allemaal nog meer, dan hoeft het voor mij niet. Het voegde niets voor mij toe en dat was niet mijn bedoeling. Ik wil leren, anders leren kijken, mezelf verbeteren. Je kunt je foto ook op diverse fora zetten maar daar werd ik ook niet vrolijk van. Er komt vaak zoveel lelijks voorbij, wat de hemel in wordt geprezen, dat is niet mijn ding. En o wee, als je dan wél kritisch durft te zijn….dan begint het schelden en beledigen.

Bij Zoemmm wordt de ingezonden foto bekeken, en dan wordt er over gesproken. Het is goed als je aan het denken wordt gezet. Waarom koos ik voor deze compositie? Is de scherpte goed en ligt die op het juiste punt? Hoe wordt de foto met een andere uitsnede? Zou zwart/wit ook een optie zijn geweest?

Ik heb foto’s gezien die door het aanpassen van kleine veranderingen zoveel krachtiger, mooier zijn geworden. Ik leer hier veel.

Onderstaande foto had ik in de herfst gemaakt. De boom stond in een klein voortuintje in een dichte woonwijk. De boom mooi solitair op de foto ging dus niet lukken. Ik heb er een tijdje naar staan te kijken en heb toen onderstaande foto gemaakt. Ik was er tevreden over, de kleuren vind ik prachtig maar toch…maar toch….het zinde me niet….Elly-aangepast 1

De beste tip die ik kreeg was: ga de volgende keer met je rug tegen de stam aanstaan, zodat deze ook onderdeel van de foto wordt. ( Helaas kon ik de foto voor de volgende clubavond niet over maken, de boom was onderhand kaal) . In de foto word je oog snel naar de blauwe plek linksonder getrokken. Tip was om die “weg” te snijden. Ook werd er een andere uitsnede geadviseerd, zodat de stam uit de hoek kwam.

Kijk, daar kan ik wat mee, dus thuis aan de slag, ik heb de foto horizontaal gespiegeld en de uitsnede aangepast. Het zijn kleine aanpassingen, maar wel met groot resultaat.

IMG_6965-bewerkt

 

Je kunt heel veel leren op een fotoclub, het is gezellig en je komt op leuke ideeën. Maar je moet wel tegen kritiek kunnen en je hiervoor open durven stellen.