Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vorige week fotografeerde ik in de vroege avond een softbalwedstrijd. Mijn zoon moest spelen dus moeders kwam opdraven met haar toestel..

De softbalwedstrijden worden rond 19.00 uur gespeeld, vaak in de schaduw bij een bomenrand. Allemaal factoren die het maken van een goede foto belemmert. Want er komen ook nog snelle sluitertijden om de hoek kijken waardoor het nog lastiger wordt. En als kers op de taart had ik tegenlicht van de ondergaande zon.

Als je dit alles optelt, snapt een beetje fotograaf dat dit niet de meest ideale omstandigheden zijn. En dan heb ik ook nog mijn eigen “beperking”: Mijn ISO staat altijd op 100, standaard, en ik zal dat niet snel veranderen. Vorig jaar waren er dus een aantal foto’s gewoon niet goed. Soms moet je weer leren om buiten de kaders te denken. Ik beheers de techniek, nu kan ik het weer loslaten. De blog van fotoclub Lumos zette mij aan het denken en zorgde ervoor dat ik de ISO 100 los kon laten. Ik ging aan de slag met mijn camera in de automatische ISO stand.

Door de foto’s na afloop in Lightroom te bewerken, kan je zoveel moois bereiken. Ruisreductie is in deze situatie ideaal, en het tegenlicht van de ondergaande zon viel ook mee. Met schaduw oplichten worden de foto’s prima. En eindelijk begin ik ook steeds minder krampachtig over ruis te doen, het geeft een foto ook karakter.

Wil je meer weten over ISO? Ik blogde er al eerder over