Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Op dag twee in Amsterdam zijn we al vroeg uit de veren voor een bezoek aan het Rijksmuseum. Op het Museumplein lopen twee giechelende toeristen achteruit, zichzelf filmend…ik moet er erg om lachen en neem snel een foto. De meiden hebben er lol in.

dikke pret onder het filmen

dikke pret onder het filmen

Het is nog heerlijk rustig bij het museum, precies wat we graag wilden. We beginnen beneden met de wandeling door de tijd. Wat mij direct opvalt is de ruimte en het prachtige licht. Ook is alle kunst heel benaderbaar. Je kunt om veel voorwerpen heen lopen en het van alle kanten bekijken. Het is echt prachtig.

Prachtig Delfts blauw...ooit hoop ik een tulpenvaas te hebben

Prachtig Delfts blauw…ooit hoop ik een tulpenvaas te hebben

We dwalen langs alle prachtige zalen en genieten van al het moois. Ook wordt er veel onderwijs gegeven…wat geweldig dat hier aandacht en tijd voor wordt gemaakt. De kinderen genieten zichtbaar.

Onderwijs in het museum

Onderwijs in het museum

Opeens zijn we bij de eregalerij en staan oog in oog met de Nachtwacht. Wat is het toch een prachtig en indrukwekkend schilderij en wat wordt het fantastisch mooi ten toon gesteld

De Eregalerij met de Nachtwacht.

De Eregalerij met de Nachtwacht.

Opeens sta ik weer oog in oog met het portret van Stadhouder Willem II en zijn bruid Maria Stuwart. Hij is 14 en zij is 9 jaar oud als ze trouwen. Het is 1641 en de Oranjes hebben dit huwelijk met de Engelse koningsdochter geregeld omdat het goed voor hun status is. Wat goed was voor bruidegom en bruid, dat maakte niet uit. Ik kan hier lang naar kijken…

Huwelijk van Stadhouder WIllen II en zijn jonge bruid Maria Stuart

Huwelijk van Stadhouder WIllen II en zijn jonge bruid Maria Stuart

De lichtinstallatie Shylight in de Philipsvleugel is zo leuk om te zien, iedereen kijkt omhoog en begint te lachen. En zo mag kunst ook zijn….dansende bloemen in de lucht…

Shylight

Shylight

We lopen een uur of vier rond en dan is het genoeg. Je kunt niet alles in 1 x zien en we komen zeker snel terug. Buiten is het prachtig weer en de IJsbaan op het museumplein zet ook toeristen aan tot schaatsen. Gelukkig hebben ze stoelen, want zo hebben we het tenslotte allemaal moeten leren..

Amsterdam2015-6306

 

Leren schaatsen achter de stoel

Leren schaatsen achter de stoel

Het is tijd voor een lekkere Amsterdamse lunch: 2 kroketten op brood. Heerlijk smaakt het. We hebben al heel veel moois gezien en twijfelen of we het Stedelijk zullen bezoeken. Na al het moois van het Rijksmuseum ben ik bang dat dit museum met moderne kunst erg gaat tegen vallen.

We besluiten naar het Van Gogh te gaan. Ik was al eerder naar het Kröller-Müller geweest en ik herinner me weinig van zijn schilderijen. Het was een heel goede keuze. Je loopt door het leven van van Gogh en het is genieten van alle verhalen. Ik krijg steeds meer respect voor deze kunstenaar. Sommigen noemen het een gek, anderen een geniale man, wie het weet mag het zeggen…maar ik vond het prachtig. De tentoonstelling vertelt op een boeiende manier hoe van Gogh leefde en werkte. Het is een echte aanrader om hier naar toe te gaan.

Vooral het schilderij Irissen uit 1890 vond ik prachtig. Dit mag wel bij mij aan de muur hangen. De irissen zijn paarser geweest van kleur en zijn nu blauw.

Irissen van Vincent van Gogh 1889

Irissen van Vincent van Gogh 1889

In twee dagen tijd hebben we 4 musea bezocht en ze waren allemaal prachtig. Over een paar maanden gaan we weer naar Amsterdam. Ik wil dolgraag weer naar het Tropenmuseum en wie weet ga ik me wagen aan het Stedelijk… Ook wil ik weer naar het Rijksmuseum, want daar is nog veel meer fraais te zien.

-wordt vervolgd-

Alle foto’s staan op Flickr