Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Eén van de eerste regels die je leert bij fotografie is: zorg dat het licht ( schuin) achter je is zodat het onderwerp goed wordt belicht. Tegen het licht in fotograferen wordt afgeraden.
Maar zijn regels niet gemaakt om te worden overtreden? Juist met tegenlicht kan je prachtige foto’s maken. Op deze manier kan je ook voorkomen dat een persoon met dichtgeknepen ogen op de foto staat.

Bij deze Schotse Hooglander zie je een randgloed ( ook wel haarlicht genoemd) wat een mooie sfeer aan de foto geeft. Het tegenlicht geeft diepte en tekent de vorm van de Hooglander mooi af.

Schotse Hooglander met zg randgloed/ haarlicht

Schotse Hooglander met zg randgloed/ haarlicht

Tegenlicht kan ook zorgen voor lensflare, dit is een ongewenste reflectie van het licht. Soms vind ik het lelijk, maar op deze foto, gemaakt in Ierland, vind ik het een meerwaarde voor de foto. Met een zoomlens en een groothoeklens heb je sneller kans op lensflare. Deze foto is met een groothoeklens genomen. Je kunt het voor een groot deel voorkomen door het meest onderschatte onderdeel van lens te gebruiken: de zonnekap.. mijn advies : Gebruik dat ding!!!!

Lensflare

Lensflare

Door te kiezen voor een klein diafragma ( dit is een hoog getal) kan je de hoeveelheid licht die op je sensor valt, beperken. Dit kan een prachtig resultaat geven, op deze foto is de zonneharp te zien. Met een groot diafragma zouden de zonnestralen minder duidelijk zijn

zonneharp op het IJsselmeer

zonneharp op het IJsselmeer

Dezelfde zonnestralen in het bos. Het geeft een prachtige, sprookjesachtige sfeer aan de foto. Mooier als een gewone opname in het bos. Door de foto om te zetten in zwart-wit en wat vignettering toe te passen wordt de foto veel spannender.

Tegenlicht in het bos.

Tegenlicht in het bos.

Een fontein met tegenlicht fotograferen geeft ook een prima resultaat. Ik heb gekozen voor een snelle sluitertijd om de de druppels ook scherp te krijgen.

Fontein met tegenlicht en hoge snelheid

Fontein met tegenlicht en hoge snelheid

Tegenlicht kan ook zorgen voor een mooie bokeh op je foto.  Bokeh betekent onscherp. Hiervoor gebruik je dus een groot diafragma 

Bokeh met tegenlicht

Bokeh met tegenlicht

Voor deze foto ben ik op de grond gaan liggen in een tulpenveld. Door het tegenlicht worden de tulpen doorschijnend. Door mijn diafragma klein te maken, krijg je een zonnester.

Tegenlicht in een tulpenveld

Tegenlicht in een tulpenveld

Tegenlicht in het gebruik van portretten is ook prachtig. Ook al zie je misschien minder detail, de sfeer die het licht oproept vind ik veel meerwaarde geven. Hieronder zie je een voorbeeld van twee foto’s die ik op dezelfde plek heb genomen. Bij de eerste foto kijken de meiden tegen het licht in. De gezichten zijn prachtig scherp, ieder wimperhaartje kan je zien.

Volgens de regels: het licht is achter de fotograaf

Volgens de regels: het licht is achter de fotograaf

Bij de tweede foto heb ik tegenlicht gebruikt. De kleuren worden zachter, de sfeer is rustig en het geeft een dromerig effect.

Met tegenlicht gefotografeerd

Met tegenlicht gefotografeerd

Tegenlicht…ik maak er graag gebruik van omdat het een foto ánders kan maken en dat maakt het verschil tussen een leuke foto en een geweldige foto…probeer het eens uit!