Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Meervoudige belichting: uit het anologe tijdperk kennen we dit allemaal: Als je hebt bewust deed, zetteje het rolletje vast, maar het kon ook gebeuren dat het rolletje niet goed was doorgedraaid dus stonden er twee foto’s over elkaar: mislukt!!

In de nieuwe camera’s zit het tegenwoordig als programma. In mijn nieuwe Canon 70D zit het ook. Ik kan tot 9 foto’s over elkaar leggen. Ik heb het pas één keer gebruikt. Ik wil er eerst eens wat meer over weten, vandaar dit blogje.

Meervoudige belichting geeft een bijzonder effect aan de foto. Voorwaarde is wel dat je een statief gebruikt. Zo blijven compositie en standpunt gelijk.
Je maakt een basisfoto ( een foto die “gewoon” scherp is. Voor de volgende foto gebruik je een creatief standpunt, bv uit-focus of met beweging.

Dit filmpje over meervoudige belichting met de Canon 70D vond ik op You Tube. (Grappig is dat hier niet met statief wordt gewerkt, zo spreek ik mezelf lekker tegen…)

Ook dit flimpje is heel creatief

Gonnie van der Schans blogde er over. Ook LouLou Beavers heeft prachtige voorbeelden op haar website. Zij geeft er ook workshops Meervoudige belichting.

Maar nu dus zelf aan de slag:

meervoudige belichting-

Bij deze foto heb ik de camera naar rechts gedraaid, je ziet dus de netten dubbel. Wat wel heel grappig is, is dat de zeilboot er 1 keer op staat, deze was nl doorgevaren…

een "gewone" foto

een “gewone” foto

Dit is geen meervoudige belichting, deze foto heb ik gemaakt om het verschil goed te laten zien

meervoudige belichting

meervoudige belichting

Dit is hetzelfde plaatje, de eerste opname is scherp, de tweede is onscherp. Er ontstaat nu een heel zacht, dromerig effect

meervoudige belichting-3562

Deze foto laat ook het zachte resultaat zien.

een mislukking

een mislukking

Bij deze foto is het niet mooi geworden, je ziet de stelen over de tulp heenlopen. Ik kon dit al op het beeldscherm zien, dus je kunt de compositie aanpassen.

meervoudige belichting-3859Bij deze foto, die bestaat uit 4 opnames, heb ik steeds een bloem toegevoegd. Het is een rommeltje geworden. Hoe meer opnames, hoe moeilijker het wordt. Voorlopig ga ik het bij 2 opnames houden. Ken je grenzen!

meervoudige belichting-3865Deze foto bestaat ook uit 4 opnames, eerst alleen de linkerbloem scherp én onscherp, daarna heb ik dezelfde ranonkel nog een keer gefotografeerd. Ik vind het niet echt fraai geworden.

meervoudige belichting-3563

Als laatste nogmaals de tulp. Ik heb wel de verzadiging terug gebracht, want anders was het oranje te fel en zag je geen detail meer.

Ik ga zeker méér doen met meervoudige belichting, maar zoals ik al zei, voorlopig hou ik het wel op 2 opnames. Het is wel leuk dat mijn camera deze mogelijkheid geeft.

Wat echt helemaal top is met dit soort fotografie, is het touchcreen. Ik ga het steeds meer waarderen, het werkt supersnel en je kunt de instelling eenvoudig veranderen. Eerst leek het me niets, maar ik ben om! Wat een gemak geeft het…helemaal super!