Tags

, , , , , , , , , , , ,

Nu er wereldwijd druk wordt gehaakt aan de Cal 2016 is het een drukte van belang op het forum van de Facebookgroep. Ik probeer me er zoveel mogelijk afzijdig van te houden, want zodra je je mening of advies geeft, krijg je van alles over je heen.

Vooral het blokken is een veelbesproken onderwerp. Bij breiwerken perste ik altijd de stukken tussen natte handdoeken. Zo krijg je er een goed model in en het komt ook de structuur ten goede, tenminste, dat vind ik…

Deze Cal bestaat uit vierkantjes die aan elkaar worden gehaakt. Het lijkt mij dan ook handig om ervoor te zorgen dat ze allemaal dezelfde maat hebben. De deken wordt dan mooi regelmatige en gaat nergens trekken.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die roepen “ik heb dat nog nooit gedaan en ga het ook nooit doen” “mijn moeder deed het ook nooit en haar dekens waren altijd mooi” “wat een kul, nergens voor nodig” “het trekt vanzelf wel recht” en ga zo maar door. Nu mag iedereen dat lekker zelf weten, maar omdat jij iets nooit doet, is het niet nodig om het dan ook maar een ander af te raden.

Ik laat dus maar even het verschil zien: Week 4 is klaar, door de golfsteek trekt het lapje naar rechts. Ook is de maat iets te klein. Het is gehaakt met naald 4. Eerst begon ik met naald 4.5 maar dat werd té groot.haken-6432

Ik heb het lapje gespannen op mijn zelfgefabriceerde blokbord . Het is nu goed in model en heeft de maat 18-18 cm. Ik leg hier een nat doekje op en laat het dan drogen.

haken-6433

En dit is het resultaat…links hoe het is zonder blokken, rechts ná het blokken. In mijn kast ligt een prachtig stapeltje met vierkantjes van exact dezelfde maat. Ik vind het een groot verschil. Jullie begrijpen, ik vind het géén onzin maar de discussie hierover, vermijd ik in het vervolg.

haken-6434