Tags

, , , , , , , , , , , , ,

Nadat in 2011 het eerste idee over aanleg van de Markerwadden was ontstaan, begon Natuurmonumenten aan dit enorme project in 2016. Men wilde de waterkwaliteit van het Markermeer verbeteren en een groot vogelbroedgebied aanleggen. Met zand, klei en slib uit het Markermeer worden paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers gevormd. Het totale project wordt 1000 Ha groot. Het is 1 van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

Iedere keer als ik over de dijk ga, zie ik het in de verte liggen. Leuk was het toen ik in januari er over vloog. Snel plaatje geschoten door het raampje. Afgelopen weekeind kon je met Natuurmonumenten naar de Markerwadden varen. Een leuke kans om eens rond te kijken. Helaas konden we -ivm broedende vogels- niet al te ver lopen, maar het was genoeg om een goede indruk te krijgen.

Feit is, dat al veel vogels, waterdieren en groen de weg naar dit stukje natuur hebben gevonden. Zo zijn klein hoefblad, modderkruipers, watervlooien, sneeuwgors, velduilen, moerasandijvie, visdiefjes, kleine plevier enz enz al gezien.

De kleine plevier had een nestje gemaakt. Jammer vond ik het, dat -ondanks herhaald verzoek van de gids- niet iedereen het nodig vond om de instructies op te volgen, zodat de kleine plevier niet naar het nest terug kon. Een foto blijft toch belangrijker…zo jammer…

De zandduinen, gevormd uit 1000 jaar oud zand van de zeebodem, laten prachtige structuren zien, net zoals het slib en de klei.

Vanaf september kan je de Markerwadden bezoeken vanuit Lelystad. Ik ben zeker van plan om hier regelmatig te gaan kijken

Alle foto’s staan op Flickr