Tags

, , , , , , , , , ,

Vorig jaar volgde ik een Helios Workshop waar ik in het bezit kwam van mijn eerste vintage lens, de Helios 44M. Ondertussen zijn er wat lensjes bijgekomen: een Pentacon 1.8, Domiplan 2.8 en de Meyer-Optik Görlitz 1.8. Het klinkt als veel geld, maar deze lensjes kan je voor een prikkie scoren bij de kringloop, een rommelmarkt of via Ebay of Marktplaats.

De eerste workshop kende een vervolg: Vintage Bokeh the next level. In deze workshop was de aandacht voor dromerige, onscherpe en abstracte foto’s waarbij er ook aandacht is voor de -zorgvuldig gekozen- achtergrond.

Het was een lange rit naar Wageningen. Jammer toch dat alle workshops zo ver weg zijn, maar ja, het bespaart wel een hoop geld. Want de prijzen zijn niet mis. Soms vraag ik me echt af waarop de prijzen zijn gebaseerd. Bij sommige begrijp ik het volkomen, bij andere totaal niet.

Zo betaalde ik voor de workshop Everybody is an artist  € 89 . Voor de workshop Vintage Bokeh the next level betaalde ik € 95. Het verschil?? De eerste workshop duurde een dag, was incl PP-presentatie met duidelijke uitleg, reader, koffie, thee en een heerlijke lunch. De tweede workshop was 6 euri duurder, er was koffie en duurde slechts een halve dag. Ook hadden sommige medecursisten minder betaald…89 euri…. En dat vinden wij niet raar…dat vinden wij bijzonder……

Maar nu over de workshop. Ik zal aan de hand van de foto’s uitleggen waar naar werd gekeken. Het ging vooral om de achtergrond, plaatsing van het licht en hoe te kaderen.

Bij deze foto is het licht achter het Robertskruid geplaatst om zo de bloem extra uit te laten komen.

Voor de volgende foto moesten we vooral op een spannende achtergrond letten.

Omdat de Helios een prachtige vervaging geeft, was hier het doel om op de rand van het bloemblaadje scherp te stellen, zodat de rest onscherp was.

Het onderwerp hoeft niet altijd “groot” te zijn, een klein knopje kan er ook uitspringen. Je oog wordt er wel direct naar toe getrokken.

Hetzelfde geldt voor dit gele blommeke

Daarna kwam de aandacht voor de onscherpte. We moesten een foto maken tegen het licht in van een bloem die onscherp was. Nu weet ik, dat er kritiek op komt, de meeste mensen houden van een scherp punt in de foto. Maar het is de bedoeling om te “schilderen”met je camera. Zelf ben ik er zeer tevreden over…


Vervolgens hebben we lekker nog wat foto’s gemaakt om vooral te oefenen. Want dat is het belangrijkste met deze lensjes. Veel foto’s maken en kijken hoe het licht valt. Met het resultaat ben ik zeer tevreden, ik ben zeker weer een stapje verder met het werken met deze bijzondere, maar o zo fraaie lensjes!