Tags

, , , , , , ,

“Iedereen maakt in zijn/haar leven een pandemie mee” zo lees ik op het www. Een aantal gingen ons voor, er was de Pest in de oude tijden, maar de nieuwere pandemie-soorten zijn “Griepen”. We hadden de Spaanse-, Mexicaanse-, Honkong- en Aziatische griep en nu is de beurt aan Corona

Onder de microscoop zien de virussen er fraai uit, maar ze zijn levensgevaarlijk. De Spaanse Griep was de meest bizarre…50- tot 100.000.000 doden was het resultaat.
Mij lief en ik stonden in 2002 aan een wonderschoon fjord in Noorwegen. We liepen een stafkirche binnen en er was iemand aanwezig. Zij vertelde ons, dat tijdens de Spaanse Griep het hele dorp, op 3 mensen na, iedereen was overleden. De 3 laatsten hadden iedereen begraven. Toendertijd maakte het verhaal diepe indruk op mij.

En nu leven wij de pandemie, met verschrikkelijke verhalen en cijfers. Door het Internet, WhatsApp, Facebook, TV en duizenden virologen blijven we op de hoogte. Opeens beseffen we dat we met geld geen gezondheid kunnen kopen, dat de grote geldgraaiers nu niets kunnen bijdragen..nee… dat zijn de mensen met de lagere lonen. Zij maken nu het verschil en zorgen voor de zieken. Dit zijn de helden van de wereld.

Al voor langere tijd vroeg ik me af, wanneer we zoiets mee zouden gaan meemaken. We putten de aarde uit, we bevolken over, migreren, warmen op, vergiftigen, voeren oorlogen, vervuilen… In mijn beleving moest de aarde eens terugslaan…het was niet de vraag Of, maar Wanneer… 2020 was het sleutelgetal. Het leek eerst nog rustig te verlopen maar opeens dook het virus overal op met verschrikkelijke gevolgen..

Zelf ben ik niet bang, ik kan alleen maar hopen dat mijn lief, kinderen en kleinkinderen gezond mogen blijven. Omdat ik al 3 x de dood in de ogen keek en deze jaren als een aap op mijn schouder zat, weet ik dat je je lot niet kunt ontlopen. Bij leven hoort sterven, dat is een zekerheid en je weet nooit wanneer het je tijd is.

Ook is angst een slechte raadgever. Ik doe wat ik mag en kan doen, hou me keurig aan de maatregelen en erger me aan degenen die het niet doen. Met kanker had ik een kans van 1 op 8 en het was Bingo, met Corona liggen de kansen nog veel hoger om in de prijzen te vallen. Ik besef dat het risico heel groot is, ook door mijn werk in de zorg.
Ik laat me niet gek maken, lees niet alles, probeer te relativeren, ontvolg vrienden en hoop gezond te blijven. Ik wens jullie dit ook toe! Probeer te genieten van het kleine…..de zonnestraaltjes, de bloemetjes, het kopje thee… en zorg voor elkaar.